PTSS

PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. Het belangrijkste kenmerk van een posttraumatische stressstoornis is dat traumatische ervaringen ongewild op verschillende manieren of momenten weer worden opgeroepen. Vaak ervaar je dan intense angst of paniek, omdat je het trauma als het ware opnieuw beleeft.

Psychische klachten die bij PTSS vaak voorkomen zijn:

  • Nachtmerries;
  • Flashbacks;
  • Prikkelbaarheid en woede-uitbarstingen;
  • Roekeloos of zelfdestructief gedrag;
  • Concentratieproblemen;
  • Overdreven schrikachtig zijn; 
  • Altijd waakzaam zijn;
  • Slecht slapen;
  • Depressieve gevoelens;
  • Vermijdingsgedrag.

Je kunt hierbij vaak het gevoel hebben dat je niet meer in je eigen lichaam zit, maar alles ervaart alsof je jezelf van buitenaf ziet (alsof je in een droom zit). Dit noemen we depersonalisatie. Maar je kunt ook het gevoel hebben alsof je omgeving niet echt is. Dit noemen we derealisatie. 

EFT als behandeling
 
EFT wordt al lange tijd succesvol ingezet bij de behandeling van PTSS. Er is uitgebreid onderzoek gedaan door NICE, the National Institute for Healt and Care Excellence. Zij geven advies aan medici en artsen over welke methoden aan te raden zijn voor medische problemen. Sinds 2018 raad deze organisatie EFT ook aan voor PTSS.
 
EMDR vs EFT
 
De meest bekende behandeling voor PTSS is momenteel EMDR(Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Met deze methode worden zeker goeie resultaten behaald maar het werkt niet voor iedereen, het wordt vaak ook als heel heftig ervaren. In sommige gevallen leidt EMDR zelfs tot hertraumatisering. EMDR werkt met oogbewegingen terwijl je je traumatische ervaring oproept, hierdoor wordt je werkgeheugen extra belast en zou daardoor de heftigheid van het trauma af moeten gaan. Bij EFT hoef je niet direct je traumatische ervaring te herleven, we kunnen met een klein beetje informatie al aan de slag waardoor de emoties niet te heftig worden. Het is een beetje als het pellen van een ui, laagje voor laagje kom je steeds dichterbij, we gaan pas een stapje verder als het veilig voelt. De herinnering aan het trauma kunnen we niet uitwissen maar de heftige emoties die er bij komen kijken wel.
 
cPTSS
 
Naast PTSS is er ook nog complexe PTSS. Als je langdurig en vanaf jonge leeftijd traumatische ervaringen meemaakt, kun je een complexe posttraumatische-stressstooris (cPTSS) ontwikkelen. Je ervaart dan klachten die horen bij PTSS, maar ook klachten op het gebied van zelfbeeld, relaties met anderen, het bewustzijn (aandacht, concentratie en geheugen), emotieregulatie en toekomstperspectief. EFT is ook hier een zeer effectieve therapie. We werken aan alle verschillende aspecten en er zijn een aantal hele mooie technieken specefiek voor de ervaringen uit de kindertijd. Naast de emoties kunnen we met EFT zelfs bepaalde overtuigingen of een negatief zelfbeeld ombuigen naar iets positiefs.
 
Veteranen
 
PTSS komt veel voor bij oorlogsveteranen. Hoe lang geleden het trauma ook is, met EFT behalen we zeer goede resultaten. In Amerika worden er hele goeie resultaten behaald via het Veterans Stress Project waar EFT al op grote schaal wordt ingezet voor deze doelgroep. EFT kan ook erg nuttig zijn voor het thuisfront. Voor houders van de veteranenpas en hun thuisfront bied ik een speciaal tarief aan van 50,- per uur in plaats van 60 euro. Neem contact op voor het plannen van een sessie.
Sluit Menu